20
Feb 2023
PROJEMİZİN AÇILIŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

İTÜ tarafından yürütülen ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen EU Integration and Turkey - IntegrEUtor Jean Monnet Modül Projesi’nin açılış toplantısı, “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri ve Gençler İçin Fırsatlar” başlığıyla, 2 Şubat 2023’te çevrimiçi olarak gerçekleşti.



Dış İşleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantının moderatörlüğü, proje yürütücüsü Öğr. Gör. Dr. Alper Yurttaş tarafından yapıldı. Toplantının açılış konuşması ise İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Güloğlu tarafından gerçekleştirildi.

Yükseköğrenim kurumları kapsamında Jean Monnet Modül ve Kürsülerinin, ders müfredatlarına AB konularının daha iyi bir şekilde dahil edilmesi bağlamında etkilerine dikkat çekerek konuşmasına başlayan İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Türkiye-AB ilişkilerinde güncel gelişmelere ve gençlerin faydalanabileceği İKV yayınlarına değindi. 2019-2027 AB Gençlik Stratejisi kapsamında 2022 yılının AB Gençlik Yılı olarak belirlendiğini ifade eden Nas, gençler açısından günümüz dünyasında AB’nin oluşturmaya çalıştığı emek piyasasında da önemli bir yeri olan dijital beceriler, ekip çalışması, inovatif ve yaratıcı düşünme gibi konuları ele aldı.

Dış İşleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı ise, öğrencilerin ve genç araştırmacıların faydalanabileceği Erasmus+, ESC (European Solidarity Corp), Ufuk Avrupa programlarını, başta Avrupa Koleji ve  Jean Monnet burs programları olmak üzere öğrencilerin yararlanabileceği fırsatları ve AB Başkanlığı İletişim Stratejisi (ABİS) çerçevesinde Sivil Toplum Diyaloğu’nu ele aldı.

AB’nin Yeşil Mutabakat ve dijitalleşme gündemleri, katılım müzakerelerinin önemi, Gümrük Birliği güncellemesi, vize serbestisi diyaloğu, güvenlik ve savunma politikalarında ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği her iki konuşmacının ele aldığı ortak konuları oluşturdu. Konuşmacılar ayrıca, Türkiye’nin Avrupa ile olan organik bağlarına, AB’nin evrensel değerlerinin Türkiye için belirleyici ve model oluşturan bir niteliğe sahip olmasına ve önümüzdeki süreçte her alanda diyaloğun ve işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğine işaret etti. Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından son buldu.

Integreutor Jean Monnet Modülü Hakkında

Genel amacı İTÜ öğrencileri arasında Avrupa Birliği ve Türkiye-AB ilişkileri alanında bilgi ve farkındalığı geliştirmek ve farklı disiplinlerden akademisyenlerin AB alanında ortak çalışmalar yürütmesine olanak sağlamak olan IntegrEUtor Jean Monnet Modülü kapsamında; 2023-2026 döneminde çeşitli seminerler, çalıştaylar düzenlenecek ve araştırma faaliyetleri yürütülecektir. Proje faaliyetlerimizi web sitemizden, Twitter, Instagram ve Linkedln hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Açılış etkinliğimizi kaçırdıysanız, etkinliğin kaydına YouTube hesabımızdan ulaşabilirsiniz